Column

Minister Schippers u doet het goed

In deze blog schrijft Astrid een open brief aan Minister Schippers van volksgezondheid. Zij geeft aan dat met het veranderen van het zorgstelsel van de GGZ in 2014, er ook veel duidelijk wordt ten aanzien van regelgeving door verzekeraars.

Geachte Minister Schippers, Beste Edith, Graag wil ik deze ruimte benutten om u een hart onder de riem te steken. Een hart onder de riem van een gezondheidszorgpsycholoog met een eigen vrijgevestigde psychologenpraktijk die sinds 1 januari 2014 met hart en ziel aan de Basis GGZ verslingerd is geraakt.

Vergoedingen psycholoog duidelijk

Het is duidelijk een verbetering voor alle mensen: Als er echt iets met je aan de hand is en er een DSM-IV classificatie bij je klachten past, dan krijg je de gehele psychologische behandeling voor die klachten vergoed. Als je last hebt van klachten op het emotionele vlak, maar die klachten zijn niet te vatten in een DSM-IV classificatie of de behandeling valt niet onder de basisverzekering, dan moet je de behandeling zelf betalen. Of je dient je werkgever om een bijdrage te vragen.

Zo simpel is het. En zo is het beter geregeld dan voorheen. Want toen moest je een eigen bijdrage per gesprek betalen. Altijd, ziek of niet ziek.

Hoofdbehandelaar

Ook was ik erg blij met uw brief van begin juli 2013. Eindelijk is duidelijk dat niet iedereen zomaar hoofdbehandelaar kan zijn in de Basis Geestelijke Gezondheidszorg. Alleen diegenen die de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor het stellen van de classificaties en die capabel zijn om de aan zijn of haar zorg toevertrouwde patiënt hierover te informeren, mogen zich hoofdbehandelaar noemen.

Alleen dus diegenen die een passend behandelplan kunnen schrijven, hun patiënten hierover kunnen informeren en de behandeling op deze manier (laten) uitvoeren mogen zich hoofdbehandelaar noemen.

Diegenen die het niet schuwen om de familie bij de behandeling te betrekken. Mensen die deze verantwoordelijkheden kunnen dragen, bij elk van hun patiënten, kunnen het hoofdbehandelaarschap dragen.

Het feit dat er zoveel negatieve geluiden in psychologenkringen rondgaan zegt naar mijn mening vooral iets over de mensen die die geluiden maken.

De eerste ervaringen in 2014?

Patiënten vinden het over het algemeen erg confronterend om direct in het eerste gesprek ‘de diagnose’ te krijgen. Tegelijkertijd is het prettig dat het duidelijk is en dat geschetst wordt hoe de behandeling eruit zal gaan zien. De behandelplannen worden thuis besproken en men gaat direct akkoord. Of er wordt nog even over gebeld.

Natuurlijk hebben wij ook last van het feit dat er nog geen declaraties de deur uit kunnen gaan, omdat de verzekeraars hun systemen nog niet in orde hebben. En we hebben er ook last van dat de voorschotten pas in maart zullen vrijkomen. Er wordt dus van ons als praktijkhouders gevraagd om goed ondernemerschap om die financiële gaten op de één of andere manier te dichten.

Niettemin, we gaan het wel redden. We blijven de regelgeving goed volgen. We passen onze bedrijfsvoering aan en we zoeken de ruimte in de nieuwe producten om patiënten goed en technisch (en dus snel) te behandelen.

Die ruimte ervaren we meer dan ooit.

astrid van jaarsveld op stoel psycholoog