Column

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Deze blog beschrijft Astrid de dilemma’s van het inzetten van een specialistische techniek  die voor veel mensen wat op zou leveren, maar dan te duur zou zijn, omdat alleen een hoog opgeleide psycholoog die specifiek hiervoor getraind is, deze interventies mag inzetten. De zorg is aan regels gebonden.

Als psycholoog besteed ik veel van mijn werktijd aan uitleg geven. Bijvoorbeeld over hoe je met nare gevoelens om kunt gaan. Onlangs nog, aan een groep van ongeveer tien mensen. Eén van hen werkte als zorgverlener in een ziekenhuis. Ik vertelde de groep wat je met vervelende gevoelens kunt doen, om je uiteindelijk rustiger van binnen te voelen.

Zelf patiënt

Wanneer een zorgverlener zelf patiënt is, wordt nog weleens vergeten dat we in de zorg moeten bezuinigen. En dat daarom niet altijd de snelste en meest effectieve zorg wordt ingezet omdat het te duur wordt bevonden.

Praten

Ik vertelde de groep dat gevoelens er zijn om gevoeld te worden (het woord zegt het immers al). Eén van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is woorden geven aan het gevoel. Dat klinkt logisch. Praten over je diepste gevoel levert op dat je het gaat voelen. Hierdoor voel je je uiteindelijk beter (opgelucht bijvoorbeeld).

Schrijven

Schrijven is ook een manier om woorden te geven aan je gevoel. Een voordeel van schrijven is dat je er niemand anders voor nodig hebt. In het geval van verdriet, bijvoorbeeld omdat iemand er niet meer is, kan dat handig zijn. De ander is er immers niet meer. In geval van boosheid levert het uitspreken ervan vaak meer ellende op dan positiviteit. Dan is het schrijven van een brief (in geval van boosheid ook wel de rotte-vis-brief genaamd) met als doel het verwerken van emoties, een prima alternatief. Zo zijn er nog een aantal manieren die je zelf, in de beschermde omgeving van je eigen thuis kunt doen. Daar kun je je laten gaan, om zo je diepste emoties en gedachten te verkennen. Daar geef ik uitleg over tijdens zo’n groepsvoorlichting.

EMDR

Verder legde ik uit dat er een techniek bestaat, die ik graag en vaak inzet. Er wordt betrekkelijk snel resultaat geboekt dat blijvend inzicht en rust geeft. Die techniek heet EMDR; Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is oorspronkelijk bedoeld voor psychische klachten na zeer heftige gebeurtenissen. Toch is de techniek ook goed in te zetten bij minder duidelijke trauma’s die wel een weerslag hebben op ervaren klachten bij patiënten in mijn dagelijkse praktijk.

Moeilijk doen

De zorgverlener vroeg: “Waarom zou je moeilijk doen met de doe-het-zelf-manieren om gevoelens te verwerken of integreren, zoals woorden geven aan gevoel, als het middels EMDR ook makkelijk kan?” Blijkbaar was het feit dat je voor EMDR een psycholoog nodig hebt voor hem geen obstakel. Kennelijk vond hij de handvatten die ik meegaf om thuis te doen ingewikkelder dan een EMDR-sessie.

Snel en effectief

Ik ben het met hem eens; een EMDR-sessie werkt snel en effectief. Als je het mij zou vragen gun ik alle mensen een halfjaarlijkse EMDR-sessie. Dat zou goed zijn. Voor iedereen, ook als je niet naar een psycholoog gaat. Een EMDR-sessie is bijna een beautybehandeling voor je binnenste. Toch wordt het niet altijd bij iedereen ingezet. Zeker niet als niet eerst de doe-het-zelf-manieren zijn geprobeerd. Het antwoord op die vraag kwam helaas dus gewoon weer neer op geld.

astrid-van-jaarsveld-phhaastrecht-docu-alleenzaam